Hissitietoa

Hissien maa

Suomessa on käytössä 60 000 hissiä, jotka kuljettava vuosittain yli 5 miljardia ihmistä. Yhdellä henkilöhissillä on käyttökertoja keskimäärin noin 150 000 vuodessa, toimisto- ja liikerakennuksen hisseillä jopa 500 000. Hissien keski-ikä Suomessa on yli 30 vuotta, ja osa laitteista onkin peruskorjauksen tai modernisoinnin tarpeessa.

Hissien huoltaminen, korjaaminen ja asentaminen on luvanvaraista työtä ja vaatii pätevöityneen luvanhaltijan. Yrityksellämme on alan laajimmat ja korkeimmat urakointioikeudet. Hissialaa valvoo TUKES. Hissien määräyksienmukaisuutta valvovat riippumattomat tarkastuslaitokset. Direktiivit, standardit, määräykset ja asetukset määrittelevät hissit ja niiden korjaukset.

Hissin tulee olla luotettava, käyttäminen mukavaa ja turvallista. Monesti se on ainut tapa liikkua tai päästä rakennuksessa haluttuun paikkaan. Asianmukaisesti asennettu ja huollettu hissi on myös turvallinen. Hissin käyttöön ja turvallisuuteen vaikuttavat asiat ovat monesti haltijan vastuulla. Haltijan vastuulle kuuluvat muun muassa hissin tarkastaminen, hissin huoltaminen ja korjaaminen sekä mahdollinen ihmisen pelastaminen hissistä. Hissin haltija, on rakennuksen omistaja tai haltija, joita edustaa käytännössä useasti kiinteistöpäällikkö tai isännöitsijä. Hissihuoltoliike huoltaa hissiä kunnossapitosopimuksen ja huolto-ohjelman mukaisesti.

Alla olevista linkeistä löytyy lisätietoa hisseihin liittyen.

TUKES
Suomen Hissiyhdistys
Inspecta
HSAB
Helsingin kaupungin hissiasiamies